_fbq.push(['addPixelId', '1533270753561526']); })(); window._fbq = window._fbq || []; window._fbq.push(['track', 'PixelInitialized', {}]);
Oldal kiválasztása

Mi az a késharc?

Nézetem szerint, az általam oktatott, Kali alapokon nyugvó, késharc rendszer (SDKC – Self Defence Knife Concept) egy hiánypótló, tradicionális harcművészet, mely komoly önvédelmi értékkel bír.

Kinek hiányzik ez?
Ha figyelmesen járjuk az utcát, érdemes számolni, hogy hány ember zsebéből kandikál ki a jellegzetes fém klipsz, ami rendszerint késben végződik. Mindenfele nyílnak a késboltok, több tematikus folyóirat kapható a témában, rengeteg internetes fórum és portál foglakozik szúró-vágó fegyverekkel… Ha már ekkora kultusza van a „hideg fémnek”, nem volna érdemes megtanulni bánni vele?

Említhető ez a „kaszabolás” egy lapon a tradicionális harcművészetekkel?
Eszébe se jut valakinek megkérdőjelezni a Iaido vagy a Kendo értékét, pedig az avatatlan szem számára ezek is csupán szamuráj karddal való hadonászásnak tűnhetnek. Valamint e stílusokat se feltétlen azért művelik, mert az utcán karddal akarják rendezni a konfliktusokat (akik pedig mégis, azok ritkán élnek a szamuráj erkölcsök és a japán kultúra bűvöletében).
Pontosan ugyanilyen mély gyökerei vannak a Kalinak is, mely a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete. Az első hitelt érdemlő feljegyzések a spanyol gyarmatosítások korából származnak, a kutatók a filippínó törzsek 1521-es, Ferdinand Magellan felett aratott győzelmétől számítják a stílus eredetét.
A Kali késharc ágának művelői nem kevésbé tradicionális erkölcsi és szellemi értékek mentén haladhatnak, mint a karate vagy a kung-fu tanulók. A mozgás elsajátítása során a gyakorlók hasonló harmóniát és elmélyülést, készség és koordináció fejlődést tapasztalhatnak, valamint jólesően elfáradhatnak és megerősödhetnek, mint más harcművészeti iskolákban.

Meg tudom ezzel védeni magam az utcán?
A kés szakszerű használta ellensúlyoz fizikai, számbeli vagy tudásbeli fölényt. Esélyt adhat például egy nőnek, aki aligha terít le egyetlen jól irányzott ökölütéssel egy jókötésű férfit. Azonban kés puszta látványa, az által okozott sérülések riasztó és fájdalmas volta a támadó kedvét szegheti.
Az általam oktatott rendszer ahelyett, hogy végtelen számú technikát oktatna számtalan különböző szituációra, néhány bizonyítottan hatékony módszerre koncentrál. Felkészít arra, hogyan hárítsunk el késes támadást, valamint improvizatívan használjunk szúró / vágó eszközt önmagunk vagy mások védelmére.
Késnek tekintek minden olyan eszközt, mely megfelel a céljaimnak: a letört sörösüveg nyaktól a letépett konzervdoboz tetőn át egy lehasadt fadarabig, de jó szolgálatot tehet egy kulcs vagy egy cipősarok is. Így szemlélve a világot, az önvédelmi fegyverek végtelen tárháza nyílik meg a gyakorló előtt, minden csak a gyors reakción és a kreativitáson múlik.

fighting_knife-grip

Share This

Share This

Share this post with your friends!