_fbq.push(['addPixelId', '1533270753561526']); })(); window._fbq = window._fbq || []; window._fbq.push(['track', 'PixelInitialized', {}]);
Oldal kiválasztása

Sok szó esik mostanában az SMR masszázsról, a Trigger Point technikákról, a hengeres önmasszázsról és ezek mutációiról. Végeredményben sok átfedés van a megnevezések között, de mielőtt bővebben rátérek arra, mi micsoda, lássuk, miért érdemes foglalkoznunk a témával:

A szivacshengerrel végzett bemelegítés lehetőséget ad az izmoknak, hogy jobban teljesítsenek az edzés során, derült ki a Journal of Strength and Conditioning Research új tanulmányából. A kísérlet bebizonyította, hogy azok a sportolók, akik egy 10 perces hengereléssel fellazították a láb, a felső-test és az alsó ágyéki rész izmait, kevésbé érezték megerőltetőnek aznapi szokásos edzésadagjukat – mint akik hengerellenesnek voltak

Men's Health

Mit jelent az lágyszövet-masszázs és milyen hatással van az izmokra?

Ahhoz, hogy elmagyarázzam a lágyszövet-masszázs lényegét Takács Kinga TriggerPoint master trainer szavait veszem kölcsön:

A kötőszövet fellazítását célzó manuális technikát a terapeuták már évek óta alkalmazzák. A test lágyszövet rétegeinek fellazításához a terapeuta enyhe nyomást alkalmaz hosszú ideig. Egy idő után a testben lejátszódó folyamatokon keresztül a test el fogja engedni a kötőszövetet és az egymáson elcsúszó felületek között nagyobb mozgástér keletkezik, mely mobilitást eredményez.

Takács Kinga

TriggerPoint master trainer

 

 

Kicsit érthetőbben kifejezve, „a masszírozás megváltoztatja az izomrostok minőségét”-  írja Michael Boyle az erő és erőnléti edzés vezető szakértője. A masszázs hatására lazábbak, képlékenyebbek lesznek az izmok, így sokkal hatékonyabb munkára lesznek képesek. Nem mellékes tény, hogy az izmokban az edzés, nem megfelelő nyújtás és a salakanyag-felhalmozódás hatására gócpontok (trigger point) alakulnak ki. Ezek a pontok nyomás hatására fájdalmasak és nyújtáskor úgy viselkednek, mint egy szalag rajtuk csomóval. Magyarul, nem engedik megfelelően megnyúlni az izmokat (az izmok megfelelő működéséhez pedig fontos, hogy azok teljes mozgástartományban tudjanak dolgozni). Ezek a gócpontok masszázs hatására megszűnnek. Tehát szét tudjuk masszírozni, ami nem éppen kellemes, de hatásos módja a további fájdalmak megszüntetésének.

Persze nem mindenki számára elérhető a masszőr, ezért alkalmazzuk a masszázshengereket.

TRIGGER POINT =

Izmokban a nagy terhelés, salakanyag felhalmozódás és nyújtás hiánya miatt kialakuló fájdalmas gócpont

Mi az SMR henger és hogyan alkalmazzuk?

Az SMR henger gyakorlatilag a hétköznapi emberek/sportolók masszázsterapeutája. Az SMR, azaz Self Myofascial Release, egy kompressziós, önmasszírozó eljárás neve. Magyarul az izompólya önmasszázsát, fellazítását jelenti.

A henger úgy működik, hogy a saját testsúlyunkkal ráterhelünk az eszközre azon a területen, ahol masszírozni szeretnénk a testünket. A hengeren lassan kell gurulni, jobbra-balra mozogni, nyomást-súlyt ráhelyezni. Amikor nyomás alá helyezünk egy területet,  akadályozzuk a vérellátást az izomrostban. A nyomás feloldásakor (amikor elgurulunk az adott területről, vagy megszüntetjük a nyomást), a hirtelen beáramló vér elszállítja a lerakódásokat, megtisztítja, felfrissíti az adott terület szöveteit. A salakanyagok elszállítása és a mechanikai inger hatására az izmok fellazulnak és visszanyerik elasztikusságukat.

SMR = önmasszázs

A henger úgy működik, hogy a saját testsúlyunkkal ráterhelünk az eszközre azon a területen, ahol masszírozni szeretnénk a testünket. A hengeren lassan kell gurulni, jobbra-balra mozogni, nyomást-súlyt ráhelyezni. Amikor nyomás alá helyezünk egy területet,  akadályozzuk a vérellátást az izomrostban. A nyomás feloldásakor (amikor elgurulunk az adott területről, vagy megszüntetjük a nyomást), a hirtelen beáramló vér elszállítja a lerakódásokat, megtisztítja, felfrissíti az adott terület szöveteit. A salakanyagok elszállítása és a mechanikai inger hatására az izmok fellazulnak és visszanyerik elasztikusságukat.

Mindent a futásról nőknek blog

Milyen előnyei vannak az SMR henger használatának és mikor érdemes használni?

 

Javítja a testben a vérkeringést, javítja a mozgásminőséget és növeli a mozgástartományt. Ezek az előnyök csökkentik a sérülés esélyét, és csökkentik az edzés utáni regeneráció idejét. A regenerációs idő lecsökkentésével több edzést végezhetünk hetente/havonta és az eredmények hamarabb jönnek.

A keringés javítása nagyban hozzájárul a regenerációhoz, a nagyobb mozgásterjedelem pedig segíti az izmok teljes terjedelemben történő edzését.

Ideális körülmények között az SMR hengert a bemelegítés első részeként és edzés után a nyújtást megelőzően is alkalmaznunk kellene. A bemelegítés három fő részéből ennek kellene a legelsőnek lennie még a nyújtás és keringésfokozás előtt, hiszen a hengeres masszázs serkenti a vérkeringést és csökkenti az izmok feszességét.

A henger edzés utáni használata segíti az izmok friss vérrel való átmosását, ez friss oxigénnel és tápanyaggal látja el a szöveteket, ezzel segítve a regenerációs folyamat megindulását.

Milyen hengerek vannak a piacon, melyiket válasszam?

Ha egy kicsit is utánanézel a hengereknek, rájössz, hogy rengeteg féle méretű, színű, anyagú henger kapható a piacon. Természetesen az árak is különbözőek.

Vannak sima felületű és valamilyen mintával ellátott hengerek. A kiválasztásnál fontos szempont, hogy mennyire mély rétegben szeretnénk az izmainkat masszírozni. A sima felületű, illetve puhább anyagú hengerek az izmok felső rétegeit képesek csak átmasszírozni, míg a keményebb, mintás hengerekkel az izmok mélyebb rétegeihez is „eljuthatunk”. Fontos szempont az egyéni fájdalomtűrő képesség is, hiszen az izmaink masszírozása nem mindig kellemes érzés a művelet közben (az már más kérdés, hogy kitartó használatával egyre kellemesebbé válik a használat).

Az én személyes kedvencem a Trigger Point Performance GRID hengere.

  • Praktikus kialakítás: üreges, tudok bele pakolni, így könnyen hordozható bárhova
  • Strapabíró: a henger vázát egy extra kemény műanyag cső alkotja, amely akár 225kg-ot is elbír (így különböző core-izomzat erősítő gyakorlatokat is lehet vele végezni)
  • Mint egy masszázsterapeuta: a henger külső részén különböző hosszúságú sávok, illetve négyzetek vannak kialakítva, ezek teljesen véletlenszerűen váltakozva érintkeznek a bőrfelülettel így olyan, mintha valódi kézzel masszíroznánk magunkat (vastag sávok: tenyér, vékony sávok: ujjak, négyzetek: ujjbegyek)
  • Külsőségek: különböző színekben kapható, igényesen kialakított külső jellemzi

Csatlakozz az AfterWork edzésekhez!

Edzéseink hétfőn 19.30-kor és pénteken 18.00-kor kezdődnek.

ÉRDEKEL

Lájkolj minket a Facebookon is!

Ezeket már olvastad?

Izolált vs. összetett gyakorlatok

Az összes olyan egészséggel foglalkozó magazin, ami szeretné megemelni a blogjai, cikkei népszerűségét, igyekszik egy-egy izom, vagy izomcsoport leghatékonyabb edzésének titkait megosztani az olvasókkal. Ilyen szalagcímekre gondolok: Ha nem akarsz a Mr. Olympia, vagy...

10 ok, hogy kipróbáld a TRX edzést

Biztos hallottál már véleményeket arról, milyen is egy TRX edzés. Megpróbáltam 10 olyan érvet összegyűjteni, amelyek meggyőzhetnek arról, hogy Neked is ki kell próbálnod Megvalósítható vele a teljes test edzése. A talp izmaitól egészen a fejtetőig minden izomrostot...

Share This

Share This

Share this post with your friends!